zondag 17 januari 2010

Keniaans eten!

Afgelopen zaterdag voor eerst van mijn leven Keniaans gegeten. En dat was leuk en lekker! Een vriendin van Albert z'n zus is een Keniaanse die een flink aantal jaren terug voor de liefde naar Nederland is gekomen. Inmiddels is ze gescheiden, maar ze is wel in Nederland blijven wonen, mede doordat ze een dochter heeft die in Nederland geboren is en momenteel 13 jaar is. Ook heeft ze nog een zus in Nederland wonen. Albert heeft voor haar het een en ander uitgezocht met betrekking tot haar scheiding en daarom had ze ons uitgenodigd om 'ns boerenkool op Keniaanse wijze te komen eten.
Jammer genoeg kon Joeri niet mee, maar samen met Milan en Igor togen wij naar C. Na een drankje konden wij al snel aan tafel. We aten onder andere ugali, een soort rijstepap, maar dan wat vaster en van maismeel gemaakt. En dat ziet er ongeveer zo uit.
Daarbij de boerenkool, roergebakken met ui, knoflook, tomaat, kruiden enz. enz. En een soort vegetarisch (C. en haar dochter D. zijn vegetarisch)vleesprutje. Het bord zag er beetje uit, zoals hieronder.
Daarbij had C. 2 salades van tomaat, avocado, komkommer enz. gemaakt. Eén pittige variant, die heb ik niet gegeten en één milde variant.
Maar het leukste was natuurlijk dat we het eten traditioneel met de hand gegeten hebben. Je mag maar één hand gebruiken, want de andere hand moet schoon blijven om je glas te kunnen pakken of bijvoorbeeld nog wat op te scheppen.
En ik ben zeer trots op Milan en Igor die hun hele bord zonder morren leeg gegeten hebben. Ook de salades die ze thuis nooit eten. Alleen had Igor de tomaat uit de salade gehad. Ja, ze vonden het natuurlijk geweldig om met de hand te eten. Haha!!! Albert wilde eerst nog met mes en vork gaan eten, die had C. er toch maar voor de zekerheid bijgelegd, maar ik zei dat ie gewoon met z'n hand moest eten. Natuurlijk is het ff wennen, voor mij ook, maar als iedereen het doet maakt het niets meer uit. Al met al hebben wij een heel gezellige avond gehad. Voor herhaling vatbaar, maar dan bij ons. Boerenkool?
Groetekes, Nicole

Geen opmerkingen: